Przepis na tapenadę z oliwek

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Gotowanie i eksperymentowanie z nowymi przepisami to moja specjalność. Wśród znajomych znana jestem z tego, że na każde uroczystości przygotowuję całkowicie nowe menu. Moim mottem jest hasło jedz smacznie i zdrowo.

Prosta i smaczna pasta z czarnych oliwek

tapenada z czarnych oliwekJako że mam wielu znajomych a sporo wśród nich nie jada mięsa zawsze staram się przyrządzić takie potrawy aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie przy stole. Zanim jednak podam swoim gościom nowe menu zawsze sama sprawdzam każdą potrawę. Przygotowywanie potraw dla wegan i wegetarian nauczyło mnie tego że najlepiej sprawdzają się proste nieskomplikowane przepisy. Osoby nie jedzące mięsa i produktów pochodzenia mięsnego uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty. Pasty nie są trudne i skomplikowane w wykonaniu więc zawsze na spotkanie wykonuję jakiś rodzaj pasty. Podczas poszukiwań nowego przepisu na pastę wegańską znalazłam prosty przepis na tapenada z czarnych oliwek. Czas przygotowania pasty to zaledwie trzydzieści minut. Podstawowa wersja pasty to składa się zaledwie z trzech składników. Czarnych oliwek, kapar oraz oliwy. Ja aby wykonać tapenadę dla znajomych wykorzystałam bogatszy przepis. Potrzebowałam czarnych oliwek, dwóch ząbków czosnku, kaparów, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystkie te składniki wrzuciłam do blendera i miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Gdy pasta jest zmiksowana jest gotowa do spożycia. W paście można zastępować lub dodawać różne składniki. Dobrze sprawdzą się tu prażone nasiona dyni lub słonecznika, a kapary można zastąpić ogórkiem kiszonym. Potrawę można modyfikować według własnego uznania. Pasta doskonale sprawdza się do smarowania mini kanapek.

Proste przepisy są najlepsze. Wiem to z własnego doświadczenia. Jeśli macie ochotę eksperymentować w kuchni warto zacząć od prostych przepisów. Proste potrawy są łatwe w przygotowaniu i smakują wszystkim. Moja pasta jest nie tylko smaczna ale i zdrowa.