Polska winnica – cichy element kultury

Polski przemysł produkujący wino przeszedł w ostatnich latach duży rozwój za sprawą poprawiających się warunków klimatycznych. Łagodne zimy oraz wysokie temperatury panujące w trakcie sezonu zbiorów umożliwiają hodowlę bardziej aromatycznych odmian winogrona. Każdego roku nasz krajobraz zdobią kolejne nowopowstałe gospodarstwa zajmujące się tego typu działalnością.

Polskie winnice znane ze swej jakości

polska winnicaWbrew istniejącym pozorom historia polskiego winiarstwa sięga swoimi korzeniami głębiej, niż mogłoby się to wydawać. Polska winnica nie jest oksymoronem. Pierwsze zapiski na temat produkcji wina pochodzą już z XII wieku, w tym czasie, głównie na południu Polski rozwijały się pierwsze faktorie zajmujące się wytwarzaniem tradycyjnego alkoholu. Ubiegły wiek był dla branży czasem wielkich zmian, ogromne zniszczenia towarzyszące wojnie miały wpływ na liczbę działających przedsiębiorstw. Kolejnym działaniem, które doprowadziło do negatywnych skutków, było wydanie decyzji o upaństwowieniu winnic, w celu produkcji tanich win niskiej jakości. Całe szczęście od kilku lat przemysł ten dumnie wstaje z kolan. Dawniej, gdy dział turystyki nie był aż tak rozwinięty, właściciele przedsiębiorstw całą swoją energię poświęcali na produkcję wina. Obecnie stanowią one świetną atrakcję dla odwiedzających chcących poznać technologię produkcji wina. Propozycjami godnymi posmakowania są przede wszystkim butelki produkowane przez winnice – Stara Winna Góra, Jaworek, Kinga, Sandomierska, Sztukówka oraz Turnau.

Czas wojny zniszczył wiele pięknego terenu, który przez okres wielu był odbudowywany. Całe szczęście udało się powrócić do punktu wyjścia, a zarazem poszerzyć ofertę o nowe przedsiębiorstwa, które w doskonały sposób odnajdują się w nowych czasach.