Najlepsze urządzenia chłodnicze

Żywność należy do produktów, które wymagają szczególnych warunków przechowywania od samego początku produkcji. Jak wiadomo świeże warzywa i owoce oraz nabiał czy mięso i wyroby wędliniarskie szybko się psują w wysokich temperaturach.

Z jakich urządzeń chłodniczych korzystają sklepy?

urządzenia chłodniczeWchodząc do sklepu spożywczego, z pewnością zauważymy podział żywności ze względu na sposób przechowywania. Dżemy, słodycze, pieczywo czy makarony leżą na półkach sklepowych, natomiast ryby, mięso, wędliny i nabiał przetrzymywane są w lodówkach. Podobnie jest z mrożonkami, które bezwzględnie muszą być trzymane przez cały czas w temperaturze ujemnej, gdyż ich rozmrożenie i ponowne zamrożenie może mieć poważne skutki zdrowotne dla naszego organizmu. Żeby można było utrzymać takie warunki, konieczne są urządzenia chłodnicze dopasowane do wymagań asortymentu. Mogą to być lodówki, lady, regały czy chłodnie, w których można utrzymać stałą temperaturę na określonym poziome. Przeważnie takie urządzenia mają możliwość regulowania temperatury w zakresie od pięciu do minut pięciu stopni Celsjusza. Wyjątkiem są zamrażalki, które utrzymują stały poziom ujemnej temperatury. Większość urządzeń chłodniczych jest wykonana wewnątrz ze stali nierdzewnej, która może mieć kontakt z żywnością, ponieważ nie wchodzi z nią w reakcję. Jest łatwa w czyszczeniu i nie ulega korozji. Różnego rodzaju chłodnie możemy spotkać w cukierniach, sklepach spożywczych, mięsnych, rybnych czy restauracjach. Część z nich jest może być otwierana przez klientów, a inne tylko przez pracowników.

Są to wysoce specjalistyczne urządzenia, które mają określone przeznaczenie. Co prawda w szpitalach czy przychodniach także są wykorzystywane pewnego rodzaju urządzenia utrzymujące niską temperaturą, ale wyglądają nieco inaczej.